DE NPhU, EEN “CULTURELE ANBI”

De Nieuwe Philharmonie Utrecht is een activiteit van de Stichting Johannes & Friends. Deze is door de Belastingdienst aangewezen als “culturele ANBI”. Dat betekent dat wat u schenkt aan onze stichting aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Schenkingen aan een culturele ANBI mogen zelfs voor 125% worden afgetrokken voor de inkomstenbelasting. Voorbeeld: als u €100 schenkt mag u € 125 aftrekken voor de inkomstenbelasting.
Uiteraard stelt de Belastingdienst daar enkele voorwaarden aan. In het kort:

  • 1. De “periodieke” gift. U legt vast dat u 5 jaar hetzelfde bedrag schenkt. Een formulier om dat vast te leggen, komt hier.
  • 2. De “gewone” eenmalige gift. Daarvoor geldt een minimum (het drempelbedrag = 1% van uw inkomsten) en een maximum (10% van uw drempelinkomen).

Hier vindt u het formulier van de Belastingdienst.

Rapportage

Hier vindt u het ingevulde standaardformulier publicatieplicht (opent in nieuw tabblad) voor ANBI’s over 2022 zoals bedoeld door de Belastingdienst.
Ook de jaarrekening 2022 van Stichting Johannes & Friends is hier in te zien.

De gegevens

Stichting Johannes & Friends
Culturele ANBI
RSIN/fiscaalnummer 862718314
KvK-nummer 83080198
IBAN: NL 58 TRIO 0320 2787 35

De Stichting Johannes & Friends is de stichting waaronder de projecten van Johannes Leertouwer en zijn Nieuwe Philharmonie Utrecht vallen. De stichting is op 15 juni 2021 opgericht.
De Stichting heeft een bestuur en een Raad van Toezicht, en past de principes van de Governance Code Cultuur 2019 toe. Uitgebreide gegevens en het Voorlopig beleidsplan 2021-2025 van de Stichting Johannes & Friends staan allemaal hier in een overzichtelijke pdf.

Het mooie begin van dit avontuur

De Stichting Johannes & Friends ontstond in donkere dagen van winter 2020/2021. Corona heerste, concertzalen zaten op slot, musici zaten onbetaald thuis… dit dreigde het tweede achtereenvolgende jaar zonder Matthäus te worden.
Een paar dagen voor Johannes het definitief zou afblazen, zei Marten Root (bevriende fluitist) tegen hem: “kijk hier eens naar”. Dat bleek te gaan over de reconstructie van de Oer-Matthäus (door Rens Bijma en Pieter Dirksen). Zo’n Oerversie is op zich al bijzonder maar interessant in deze “anderhalvemetertijd” is ook dat deze versie gespeeld kan worden met een heel kleine bezetting. Met Voordekunst werd een crowdfunding opgezet in de hoop dat daarmee € 15.000 kon worden opgehaald voor de musici van wat inderhaast Johannes & Friends werd genoemd.
De crowdfunding werd een grandioos succes: dankzij de gulle gaven van oude en nieuwe vrienden werd het streefbedrag ruimschoots overtroffen. NPO Radio 4 zond het concert uit en er werd ook nog een sponsor voor de livestream gevonden.
Een paar weken later zat Johannes bij de notaris om de Stichting Johannes & Friends op te richten. Vrolijk einde: de notaris las de plannen en bood een dag later aan om in de Raad van Toezicht te gaan zitten.