Matthäus Passion

Fotografie © Foppe Schut

Speeldata

Kaarten zullen verkrijgbaar zijn via www.klassiekemuziek.nl/nphu. Nog niet alles is rond, maar de volgende data zijn bevestigd:

Vr 31 maart 2023

Hattem Andreaskerk

Za 1 april 2023

Groningen Nieuwe Kerk

Zo 2 april 2023

Amsterdam Westerkerk

Wo 5 april 2023

Leiden Hooglandse Kerk

Vr 7 april 2023

Utrecht Jacobikerk

Za 8 april 2023

Utrecht Jacobikerk

De volgende serie uitvoeringen van de Matthäus is in voorjaar 2023. Nog niet alle plaatsen en data zijn bevestigd, wel van aantal locaties: zie het lijstje Speeldata.
Het wordt de tiende keer (!) dat de Nieuwe Philharmonie Utrecht de Matthäus op deze manier speelt. 

Over de tournee van 2022 schreef Johannes: “Deze serie uitvoeringen heeft veel indruk op ons gemaakt. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar de musici horen nog steeds flarden van de muziek, zien gezichten van mensen in het publiek en denken terug aan de akoestiek of lichtinval in een van de kerken waarin we de passie uitvoerden.”

De Matthäus volgens Johannes

De meeste liefhebbers van de Matthäus weten dat Johannes Leertouwer vele jaren eerste violist bij de Bach vereniging was. Veel van de kennis die hij daarmee heeft opgedaan, heeft hij verzameld in een serie van liefst 68 filmpjes over de Matthäus.

Stukje van Paul Witteman

Onlangs hervonden we een mooi stukje van Paul Witteman in de Volkskrant van 19 mei 2007. Een paar citaten: “Bij een eerste violist denk ik aan Johannes Leertouwer, jarenlang concertmeester van de Nederlandse Bach vereniging. Hij speelde op Goede Vrijdag de vioolpartij in de aria Erbarme Dich uit de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Ik heb geharnaste bankdirecteuren een traantje zien wegpinken bij het luisteren naar de violist die de melodie introduceerde en de aandacht van een volle zaal of kerk op zich voelde gevestigd. Hij wist dat iedere verkeerde noot de betovering kon verbreken. (…) Dit was voor het publiek het moment van de dag.”
Het hele stuk (alleen toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant).