Finale Brahms Project

Fotografie © Foppe Schut

Speeldata

Do 15 sept 2022

Leiden Stadsgehoorzaal 20.15u

Brahms zoals u nog nooit gehoord heeft

Johannes Leertouwer en zijn orkest spelen de muziek van Brahms zoals u die nog nooit gehoord heeft. Na vier jaar onderzoek in bronnen, boeken, partituren én in de concertzaal rondt dirigent en violist Johannes Leertouwer zijn onderzoek af naar de uitvoeringspraktijk van Johannes Brahms met de kroon op Brahms’ werk: de machtige Vierde Symfonie en het ongeëvenaarde Vioolconcert.

Onderzoeksproject

Hoorde Brahms in zijn orkestmuziek het liefst de ouderwetse natuurhoorn, of de toen supermoderne ventielhoorn? Van welk hout waren de dwarsfluiten gesneden? Speelden ze strak in tempo, of juist vloeiend? Na vier jaar onderzoek naar hoe de muziek van Brahms destijds geklonken moet hebben, rondt Johannes Leertouwer zijn onderzoeksproject af met een promotie aan de Universiteit van Leiden. De soms opzienbarende resultaten, zoals het gebruik van ‘glijtonen’, de grotere vrijheid van de individuele orkestleden en het veel vloeiendere tempogebruik komen tot klinken in dit laatste concert van een serie van vier.

Als u meer wilt weten over de twee Johannes’en, Brahms en Leertouwer, luister dan naar de podcast die NPO Radio 4 hierover maakte.