JOHANNES LEERTOUWER

Violist – dirigent – onderzoeker

Violist

Na zijn vioolstudie bij Bouw Lemkes in Amsterdam en bij Josef Suk in Wenen en Praag, besloot Johannes Leertouwer zich te verdiepen in de historische uitvoeringspraktijk. Hij werkte als concertmeester bij internationale gespecialiseerde ensembles en orkesten, waaronder Anima Eterna van Jos van Immerseel en het orkest van de Nederlandse Bach Vereniging. Met deze orkesten trad hij ook als solist op. Hij is eerste violist van het Narratio Kwartet, dat in het festival Oude Muziek van 2009 de late Beethoven kwartetten speelde op vijf achtereenvolgende avonden en nu alle Beethoven kwartetten speelt in 6 programma’s. Sinds 1989 is Johannes Leertouwer verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Aan het CvA geeft hij lessen kamermuziek en “stijl in de praktijk” en is hij als chef-dirigent verantwoordelijk voor de orkestklas, Philharmonic Fridays.

Dirigent

Johannes Leertouwer is chef-dirigent en artistiek leider van de Nieuwe Philharmonie Utrecht (NPhU). Met dit orkest was hij de afgelopen jaren te horen in een aantal bijzondere programma’s.

Het orkest musiceert op oude instrumenten, ook in het 19e-eeuwse en vroeg 20e-eeuwse repertoire, besteedt veel aandacht aan educatie en draagt daarmee duidelijk de signatuur van zijn chef-dirigent. Johannes Leertouwer volgde directieonderricht bij David Porcelijn en Jorma Panula. Het dirigeren kwam voor hem op een natuurlijke wijze voort uit zijn werk als concertmeester en orkestcoach. Na een aantal jaren als gastdirigent te hebben opgetreden met orkesten als de Osaka Symphony, Orchestre de la region d’Ile de France, het Nederlands Kamerorkest, het Noord Nederlands Orkest en de Nederlandse Bachvereniging, volgde in 2009 zijn benoeming in Utrecht. In de afgelopen jaren realiseerde hij met de NPhU een reeks bijzondere projecten die opvallend goed werden ontvangen. Over zijn Brahms op oude instrumenten schreef de Volkskrant: “Leertouwer heeft een krachtige en contrastrijke Brahms in zijn mars”. De jaarlijkse Matthäus Passion en Messiah uitvoeringen onder zijn leiding kregen diverse vijfsterren recensies. Ook CD-opnames met Beethoven symfonieën en de Chorale van Berio met violist Joe Puglia werden zeer goed ontvangen.

Onderzoeker

In september 2019 begon Johannes Leertouwer aan een vierjarig PhD onderzoekstraject naar de historische uitvoeringspraktijk van de orkestmuziek van Brahms. Het onderzoek zal resulteren in opnames van de vier symfonieën van Brahms en de vier soloconcerten met orkest. Het project is mogelijk gemaakt in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam, de Leidse Universiteit, het Leids Universiteits Fonds, De Stichting De Zaaier en de Stadsgehoorzaal Leiden.
Johannes houdt er van om zijn publiek op allerlei manieren te betrekken bij zijn onderzoek. Zo maakte hij een reeks van 68 filmpjes over alle afzonderlijke delen van de Matthäus Passion voor Brava tv, die nu op YouTube te vinden is onder de naam De Matthäus volgens Johannes. Voor radio 4 maakte hij Podcasts over Händel’s Messiah en over zijn Brahms onderzoek. Ook deelt hij zijn artikelen, films en audio-opnames via zijn website (johnnesleertouwer.nl). In 2021 accepteerde hij een professoraat ‘Historically Informed Performance Practice’ aan de Seoul National University in Zuid-Korea.